Är du trött på att tappa fokus? Från 4 till 40 minuters koncentration!

Hej kära läsare!

För sex år sedan medverkade jag regelbundet i SR P4 Göteborg, vilket jag gjorde under fyra års tid. Mitt krav för att vara med var att jag fick möjlighet att prata på djupet om olika ämnen angående hälsa, psykologi och relationer, vilket innebar att jag var med i cirka 40 minuter, med paus för musik, nyheter med mera.

Förra veckan blev jag kontaktad av journalisten Teddy Paunkoski på P4 Göteborg eftermiddag som frågade om jag kunde tala om stress inför semestern i hans program.

Det han inte berättade från början var att jag skulle hålla i ämnet i fyra minuter, vilket jag fick veta först när jag frågade hur lång tid jag hade på mig.

Han berättade att man på SR P4 Göteborg idag bara pratar om olika ämnen i cirka fyra minuter, eftersom det är så länge som människor orkar lyssna aktivt. Sedan spelas musik innan nästa ämne avlöses.

Jösses, tänkte jag, har det blivit så illa? Den senaste studien jag hade läst sa att vi människor kunde lyssna aktivt i sju minuter, men det var några år sedan..

Att kunna lyssna aktivt är en mycket bra egenskap, så därför kommer jag att ge dig lite tips om vad du kan göra för att kunna fokusera längre och gå in mer på djupet i ämnen.

Begränsad Uppmärksamhetsförmåga

Människor har en begränsad förmåga att hålla fokus på en enda uppgift under en längre tid. Detta beror delvis på hur vår hjärna fungerar. Vår uppmärksamhet är som en muskel som kan tröttas ut efter en viss tids användning.

När vi lyssnar aktivt använder vi mycket kognitiv energi för att bearbeta information, tolka betydelser och svara på ett relevant sätt.

Efter cirka fyra minuter kan denna kognitiva energi börja minska, vilket leder till en minskning av vår lyssnarförmåga.

Information Overload

I dagens samhälle, där vi ständigt bombarderas med information från olika källor, kan det vara svårt att fokusera på en enda sak under en längre tid.

Vår hjärna har lärt sig att hoppa mellan olika informationsbitar för att hantera denna överbelastning, vilket kan göra det svårt att hålla fokus på en enda konversation under längre perioder.

Bristande Träning

Precis som alla andra färdigheter kräver aktivt lyssnande träning. Många människor har inte övat tillräckligt på att lyssna aktivt, vilket gör det svårare att upprätthålla fokus under längre perioder.

Utan regelbunden träning kan vår förmåga att lyssna aktivt snabbt försämras.

Strategier för att Förbättra Aktivt Lyssnande

Trots dessa utmaningar finns det flera strategier som kan hjälpa oss att förbättra vår förmåga att lyssna aktivt:

  1. Medvetenhet och Mindfulness:

Genom att öva medveten närvaro och mindfulness kan vi förbättra vår förmåga att fokusera på nuet och verkligen höra vad den andra personen säger.

Det innebär i praktiken att bara göra en sak i sänder, till exempel gå aktivt, äta ett äpple aktivt, eller bara lyssna på en person utan att tänka på vad man ska svara.

  1. Notera Nyckelpunkter:

Att ta anteckningar under en konversation kan hjälpa till att hålla fokus och säkerställa att vi kommer ihåg viktiga detaljer.

  1. Ställ Frågor:

Att ställa relevanta frågor visar inte bara att vi lyssnar, utan hjälper också till att hålla vår egen uppmärksamhet skärpt.

  1. Sammanfatta och Reflektera:

Efter att ha lyssnat kan det vara bra att sammanfatta vad som sagts och reflektera över det. Detta hjälper till att cementera informationen i vårt minne och visar den andra personen att vi har lyssnat noggrant.

  1. Pausa och gör något annat:

Om möjligt, ta korta pauser under långa konversationer för att låta hjärnan vila och återfå fokus.

Spela in samtalet och lyssna igen

Om du har möjlighet så spela in ett viktigt samtal, oavsett om det är en lektion, en föreläsning eller ett samtal med en coach. Ju fler gånger du lyssnar på inspelningen desto bättre kommer du att komma ihåg och fokusera. 

Sammanfattning

Även om den genomsnittliga människan kanske bara klarar att lyssna aktivt i cirka fyra minuter, finns det sätt att förbättra denna förmåga.

Genom medveten träning och användning av specifika strategier kan vi förlänga vår uppmärksamhet och bli bättre lyssnare.

Detta är inte bara fördelaktigt i professionella sammanhang utan också i våra personliga relationer, där bra kommunikation är nyckeln till starka band.

Vill du lyssna på vad jag talade om under dessa exakt 4 minuter och 13 sekunder?

Länk till SR P4 Göteborg Eftermiddag;

https://sverigesradio.se/eftermiddagip4goteborg?date=2024-06-26

Mitt inlägg börjar 1 timme och 47 minuter in i programmet.

Ha en härlig sommar och en underbar ledighet!

Judith

Kategori:
Judith Molnar

Judith Molnar, LivsVision

Din coach för personlig utveckling. Samtalsterapeut, relationsexpert och föreläsare.

Här kan du läsa olika inlägg av mig angående hälsa, psykologi och relationer och även aktuella ämnen från ett  personligt utvecklande och andligt perspektiv.

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *