Behandling vid stress och utmattningssyndrom

Kroppen kan likställas med en bil. Om vi kör en bil för hårt och fyller på med dålig kvalitet på bensin och olja så kommer de olika bildelarna att slitas ut i förtid och motorn kommer troligtvis ”skära sig” när oljan tar slut.

Vid stress ökar förbränningen i kroppen och näringsintaget blir mycket viktigt för att bibehålla ett starkt immunförsvar och bevara energin i kroppen. Ett av de viktigaste områdena i kroppen som inte har fått tillräcklig uppmärksamhet vid stress och utmattningssyndrom är mag- och tarmsystemet. Ca 80 procent av immunförsvaret sitter i tarmen och de flesta sjukdomar utvecklas p.g.a. ett för svagt immunförsvar vilket är kopplat till för mycket stress. Dålig matsmältning och näringsfattig föda skapar inflammatoriska processer i tunntarmen och förstör tarmvilli (flimmerhår i tarmen som tar upp näring) och magtarmslemhinnan vilket leder till att man får minskat näringsupptag till cellerna i en förlängning.

Mag/tarmsystem

Att sönderdela födan börjar redan i munnen genom att vi tuggar maten och i spottet finns enzymet amylas (ett protein som ökar eller minskar hastigheten av kemiska reaktioner) som bryter ned kolhydrater och främst stärkelse och glykogen. När vi stressar tuggar vi sämre, därmed försämras matspjälkningen. Vi bör tugga maten ordentligt, en god regel är att tugga varje matbit ca 20 ggr. Om man är dålig på att tugga födan kan man ta ett tuggummi direkt efter maten och tugga i ca 10 – 15 min för att producera mer av enzymet amylas. Att tugga tuggummi i flera timmar är inte att rekommendera då man skickar signaler till magsäcken att föda kommer transporteras till magsäcken vilket ökar magsyrehalten, man sväljer dessutom luft vilket ökar gasbildningen.

När födan når magsäcken utsöndras saltsyra och pepsinogen från magslemhinnan.

Saltsyran är mycket viktig och har fyra uppgifter;

  1. 1.  Syran aktiverar pepsinogen till det aktiva enzymet pepsin och pepsin bryter ned proteinerna i födan.
  2. 2.  Syran denaturerar (förändrar ett ämnes beskaffenhet) proteiner
  3. 3.  Syran avdödar många bakterier.
  4. 4.  Syran aktiverar olika proteolytiska enzymer (sönderdelning av polypetider, poly =
    många, och peptider är mindre än ett protein och innehåller max. 50 aminosyror).

 
När vi stressar och äter föda som är för starkt kryddad och tung och fel föda (fet mat, rött kött, glutenprodukter m.m.) så ökar magsyrabildningen och kan resultera i sura uppstötningar, magkatarr och värsta fall magsår som uppstår av bakterien Helicobacter pylori (HP) som sätter sig på magslemhinnan och bildar sår. Det är vanligt att man då intar magsyreneutraliserande mediciner, s.k. protonpumpshämmare (PPI), t.ex. Novalucol®, Gaviscon®, Omeprazol® och Losec®. Om man intar det mer än en månad, urholkas vitamin- och mineral upptaget.

På läkemedelverkets hemsida står det följande; ”Föreskrivning av protonpumpshämmare (PPI) är mycket hög. Föreskrivning sker ofta på mycket oklara indikationer. Den syrareducerande effekten av PPI är avsevärd – 30–40 mg Omeprazol minskar vätejonskoncentrationen (saltsyra) med 95–99 %. Med tanke på absorptionen av olika näringsämnen exempelvis järn, kalcium, och vitamin B 12 är beroende av syra i ventrikeln (magsäcken) är det berättigat att ställa frågan om långtidsbehandling med PPI kan åstadkomma brister på sådana ämnen och därmed utgör ett potentiellt hälsoproblem”

I läkartidningen nr 17 – 18 2008 volym 105 finns en artikel skriven av apotekare Anna Sandqvist och överläkare Rune Dahlqvist, ELINOR (Umeå) om ökad risk för magsjuka med protonpumpshämmare, läs gärna den.

  • •  Trappa ned dosen av läkemedel successivt under en period på flera månader, kanske rent av upp till sex månader eller längre beroende på vilka mängder du äter
  • •  En god start på dagen är att börja morgonen med att dricka ljummet vatten, gärna med pressad citron och lite olivolja ca 30 min innan frukost
  • •  Undvik starka kryddor som irriterar slemhinnan i magsäcken
  • •  Uteslut produkter som du inte tål, t.ex. gluten och mjölkprodukter, fet animalisk föda, processad föda (kokt, stekt, friterad, grillad) och för mycket rött kött
  • •  Ät grönsaker, frukter, bär och nötter och mat som gärna tillagats med en låg temperatur (man behåller mer näringsämnen i födan då)
  • •  Drick ett glas med vatten per timme under dygnets vakna timmar, det går åt ca två liter per dag för att bilda saliv, magsaft, galla, bukspott och tarmsaft.
  • •  Ät inte någon kraftig måltid ca 3 – 4 timmar före sänggående
  • •  Vid behov, höj upp sängen ca 5 – 7 cm i huvudänden. Det minskar trycket på övre magmunnen och magsyra tränger inte upp så lätt i matstrupen
  • •  För att stötta upp kroppen kan följande kosttillskott vara till nytta. Glutaminpulver som bidrar bl.a. till en friskare tarmflora och som samtidigt lugnar ned sinnet.
  • •  Pre/Probiotika som är ett kosttillskott med levande bakterier och som är gynnsamma för hälsan.
  • •  Basbildande pulver då det bildas mycket sura metaboliter i kroppen vid stress, vilket hämmar överproduktion av saltsyra.

 
Nedre magmunnen portionerar ut maten till tolvfingertarmen (duodenum) första del. Galla flödar ut till tolvfingertarmen via gallgången till gallblåsan. Gallsaften för med sig enzymer, gallsalter (bryter ned fetter i födan) och bilirubin (restprodukt i bildning av röda blodkroppar) som fortsätter med sönderdelning av födan. I gallgången mynnar även bukspottskörtelsgången (pancreas). Bukspottskörteln producerar ”buksaft” som består av bikarbonat och som neutraliserar saltsyran, enzymer som spjälkar maten och hormonerna insulin och glukagon som reglerar energiomsättningen. Att ha rätt pH-värde är grundläggande för att hålla sig frisk. Enzymer som styr alla funktioner och reaktioner i kroppen är beroende av ett balanserat pH-värde på drygt 7.

De spjälkade (nedbrytningen av föda till former som kan tas upp av organismen) molekylerna samt återvunnen galla tas upp av i tarmvilli (flimmerhåren i tarmen). Där förs det vidare till blod och lymfbanan och transporteras via portvenen och levern ut till vävnaden och cellerna. Vilket innebär att det är mycket viktigt att hela systemet fungerar optimalt för att vi ska kunna ta upp näring till cellerna. De ospjälkade resterna av födan transporteras till tjocktarmen där vatten tas upp. Avföringen får en fast konsistens och består då av fibrer, döda celler och tjocktarmsbakterier som transporteras ut ur kroppen genom ändtarmen.

Idag stressar vi för mycket och äter föda som är ohälsosam, dricker för mycket sötade drycker och alkohol som gör att utrensningsorganen får arbeta för högtryck och blir belastade vilket innebär att de inte utföra sina uppgifter på högkvalitativt sätt. Därmed uppstår det en obalans i kroppen som leder till ohälsa med olika symtom som gör att vi mår dåligt. Det är rekommendabelt att göra någon form av utrensning antingen genom fasta (rådfråga din läkare först om du är osäker på om din kropp klarar det) eller någon utrensning för tarm, njurar, galla och lever som rensar ut gifter som ansamlas i kroppen genom ohälsosam föda, kemikalier som finns i födan, kläder, hudvårdsprodukter och tungmetaller som vi får i oss genom avgaser, industriavfall m.m.

Binjurarna

Binjurarna har två huvuduppgifter, de sätter igång kroppen på morgonen och hanterar den stress som vardagens aktiviteter ger upphov till och på kvällen går kortisolet ned till en låg nivå som gör att vi blir trötta och sover gott på natten. Kortisol är det huvudsakliga hormon som utsöndras av binjurebarken, hormonet adrenalin utsöndras från binjuremärgen. När man talar om binjuretrötthet talar man främst om kortisol och binjurebarken.

Första stadiet i binjuretrötthet är när vi stressar konstant vilket innebär att förbrukningen av kortisol är större än produktionen. Det är då vi är på högvarv, får spända muskler, andas snabbt, hjärtat slår hårdare, vi blir mer lättirriterade och t.o.m. arga, vi lyssnar inte, får ett tunnelseende och ser inte helheten, det leder till koncentrationssvårigheter, vi kommer inte ihåg vad vi skulle göra, glömmer vad vi har lagt saker, tider och vad andra har sagt. Det leder till sämre sömn; vi får svårare att sova, vaknar mitt i natten och/eller har svårt att somna om eller vaknar för tidigt. Vi hoppar över måltider, slänger i oss mat för fort, äter processad mat lättare t.ex. korv med mos, pizza, hamburgare, kebab m.m. för att bara få i oss någon form av bukfylla, vi småäter godis, chips, dricker söta drycker med tomma kalorier och kemiska smakämnen och annan näringsfattig föda. Stressen leder ofta till magkatarr och alla andra problem som värk i kroppen, huvudvärk/migrän, förkylningar, nedsatt immunförsvar, influensa, allergier hudutslag, klåda, PMS m.m.

I det första stadiet av binjuretrötthet handlar det om att lugna ned kroppen och öka näringsintaget.

Vad i din vardag stressar dig? Är det problem i arbetet? Problem i dina privata relationer? Ekonomiska problem? Kan du sätta gränser? Jämför du dig mycket andra och känner dig i underläge? Att titta på de psykologiska aspekterna är mycket viktiga då det är grunden till hur du upplever ditt liv. Perception styr hur du relaterar till dig själv och din omgivning.

Träna regelbundet för att få ned stressnivån t.ex. genom att gå i trappor istället för att ta hiss, gå till affären istället för att ta bilen, cykla till och från jobbet, gå promenader i rask takt, träna regelbundet gärna tre gånger i veckan. Ställ dig och stretcha i fem minuter varje timme och du har ett stillasittande arbete. Med andra ord rör på dig!

Det första sömntåget går mellan kl. 21.00-22.00, om möjligt passa på och lägg dig då. Det tar ca 90 min – 2 timmar innan nästa sömnscykel startar. Sömnen fram till kl. 04.00 är de viktigaste då vi befinner oss mer i djupsömn på förnatten.

Sov gärna länge när du är ledig. Sov gärna middag när tillfället erbjuds. Har du möjlighet att meditera en stund varje dag så kommer det öka välbefinnandet.

Använd gärna eterisk oljan lavendel då det lugnar sinnet, dels att smörja in kroppen med, (uppblandat med massageolja) eller använd det i ett värmeljus.

Träna andning medvetet. Vi kan inte stressa när vi medvetet djupandas, det hjälper hjärnan att producera välbefinnande hormon som t.ex. Oxytocin och endorfin. Tanken vid djupandningen är att utandningen ska vara längre än inandning.

Värme lugnar ned kroppen, ta en varm dusch eller bad. Använd gärna en värmekudde över axlar, bröst och solarplexus.

Lyssna på lugnande musik och musik som gör dig glad.

Massage får igång Oxytocin och kroppen slappnar av fortare. Du kan ge dig själv en härlig fot och hand massage.

Undvik program som stressar dig, nyheter som är fulla med negativ rapportering, våldsbejakande och stressande program. Titta gärna på underhållande, roliga, romantiska program eller varför inte stänga av TV och läs en god bok?

Är du för uppkopplad till sociala medier? Vad händer om väljer bort sociala medier en dag? Blir du orolig och stressad? Då vet du att du har skapat ett beroende, dags att byta till mer hälsosamma vanor.

Använd gärna orangea glasögon på kvällen när du ser på TV eller använder dator, paddan och smartphone. Det ökar melatoninproduktionen rejält.

Vistas i naturen så mycket som möjligt, då det är mycket lugnande för alla sinnen.

Umgås med människor som gör dig glad och som får dig att slappna av.

Bestäm dig för hur många timmar per dag som du maximalt ska arbeta, bör inte överstiga 8 – 10 timmar.

Bestäm som mest fem viktiga saker du ska göra. Om du inte hinner uppfylla målen du har satt upp, för över de uppgifter du inte hann till imorgon. Ibland är vi människor för tidsoptimistiska och tror att saker tar kortare tid än vad de gör. Bättre göra färre saker ordentligt än många saker halvdant.

Umgås med djur, både som motionsform och för att dela glädje och få/ge beröring.

Ät föda som är näringsrik och som lugnar ned systemet. T.ex. fisk, bönor, linser, alla former av grönsaker, frukt, bär och nötter, goda fetter som kokosfettolja, linfröolja, olivolja undvik snabba kolhydrater. Ät regelbundna måltider och salta gärna lite extra på maten då man ofta har saltbrist när man stressar.

Ta gärna ett näringstillskott som multivitamin och multimineral, omega 3-fettsyror och D-vitamin dagligen då det är svårt att få i sig alla näringsämnen som man behöver. Angående D-vitamin, läs gärna bloggen ”Solsken i en burk”.

Kissar du ofta? Då har man ofta en saltbrist. Det går snabbt att åtgärda genom att dricka 1 liter vatten med 1 tsk salt i, s.k. isoton saltbalans. Det innebär samma saltkoncentration som vi har i blodet och drick det i ca 2–3 dagar. När du märker att du inte behöver gå på toaletten och kasta vatten lika ofta, kan du sluta dricka saltvattnet. Använd helst havssalt, mineralsalt eller himalyasalt.

Känns kroppen uppvarvad och svår att få ned i varv kan man använda en s.k. adaptogen (anpassar sig till systemet) t.ex. preparat med örten Aschwaganda som lugnar ned när kroppen när du är för uppvarvad (även bra mot ångest, oro) och höjer energin när den är för låg.

Har du PMS eller klimakteriebesvär? Läs gärna boken ”Kaos i kvinnohjärnan” av Mia Lundin eller gå in på hennes hemsida www.mialundin.se Du kommer få många tips och förstå vad som ligger bakom problemen.

 

Binjureutmattning

När stressen är högre än produktionen av kortisol och näringsupptaget är nedsatt under lång tid uppstår binjureutmattning. Kortisolvärdet ligger då oftast i nivå med den vi har nattetid. Då uppstår en konstant trötthet som inte går att sova bort, man har oftast ett nedsatt immunförsvar med ständiga förkylningar, influensa, allergier, problem med mage, hud, smärta i kroppen och har ofta fått diagnoser som är svåra att hitta lösningar på. T.ex. Kroniskt trötthetssyndrom (CFS), fibromyalgi, ischemisk hjärtsjukdom (otillräcklig blodtillförsel i hjärtmuskeln), hypoglykemi (för låg blodsockernivå), RA och andra autoimmuna sjukdomar. Man behöver ofta professionell hjälp för att förstå bakomliggande orsaker. Kroniska sjukdomar kan i en förlängning också leda till binjureutmattning t.ex. cancer, borrelia, autoimmuna sjukdomar.

Tyvärr har sjukvården oftast bara läkemedel att erbjuda. Många av dem löser inte grundproblematiken utan fungerar som symtombehandling och därmed blir det ofta livslång behandling. Om man vill få hjälp med grundproblemet får man oftast anlita någon form av alternativbehandling och ortomolekylär medicin (behandling och prevention av sjukdom med kroppsegna ämnen, till exempel vitaminer, mineraler, hormoner, fett- och aminosyror). Det är ofta långa behandlingstider och man kan få räkna med flera års behandling innan man får ett tillfredsställande resultat. Kroppen har ofta utarmats under många år och då är det svårt att uppnå gott resultat på bara några få månader. En del ger upp och håller inte ut och följer inte de rekommendationer av förändringar som behövs följas och kommer inte ur sin problematik. Därmed är det viktigt att bryta stresscirkeln i tid och aldrig låta stress leda till utmattning.

Rekommendation är att gå till en terapeut eller sjukvård som mäter vitamin/mineraler i helblod vilket ger mer korrekta och utförliga svar.

Ovanstående råd vid stress gäller även vid binjureutmattning men ytterligare åtgärder behöver vidtagas.

Vitamin C är det viktigaste kosttillskottet vid binjureutmattning. Binjurarna är kroppens C-vitaminrikaste organ och behöver mycket C-vitamin för att tillverka binjurehormoner. C-vitamin stimulerar både binjurar och immunsystemet. Mängden C-vitamin i kosten är inte tillräcklig för att täcka kroppens behov vid stress eller för att återhämta sig vid binjuretrötthet. Förhållandet C – vitamin / Bioflavonider ska vara 2:1. C-vitamin är vattenlösligt och bör därför intas flera gånger per dag, helst syraneutralt. Dosera enligt tarmtoleranstest, ta 500 mg på morgonen och öka med 500 mg per timme tills du får lite lös avföring. Minska då den sammanlagda dosen med 500 mg och portionera ut det gärna 3 gånger per dag. Oftast ligger intervallet mellan 2–5 g per dag men kan var mycket högre beroende på hur hög C-vitaminbristen är.

E-vitamin. Vid produktion av binjurehormoner bildas fria radikaler (som kan åstadkomma skador på cellerna och påskynda åldrandet). Därför behövs E-vitamin som antioxidant. C-vitamin och E-vitamin förstärker varandras effekt och är bra att inta tillsammans. Vid binjuretrötthet behöver E-vitamin intas under minst tre månader. Inta gärna 1 kapsel, två gånger per dag.

Mega B-komplex. För att binjurarna ska fungera behövs mycket energi och då B-vitaminet mycket bra. Särskilt behövs B5 (pantotensyra), B6 (pyrodoxin) och B3 (niacin). Inta en tablett, 1 – 3 gånger per dag.

Vitamin B-12. B-12 brist leder till felaktig hormonell kontrollmekanism i HPA-axeln som resulterar i oregelbundna cykler. Tillskott av B12 återställer binjure funktionen (F. Mongo 1984, Reproduction Nutrition Development). Inta 1 tablett per dag, då behöver du bara inta 2 kaps Mega B-komplex per dag.

Magnesium. Magnesium fungerar som ett tändstift i energiprocessen i cellerna och speciellt i binjurarna. Magnesium stärker binjurar tillsammans med C-vitamin och B-vitaminer. Kvinnor har normalt sätt mer magnesiumbrist än män. Vid stress och utmattningssyndrom bildas mer sura metaboliter. Magnesium hjälper till att basa upp systemet. Intag 1 kaps, 3 gånger per dag. Det kan med fördel intas en timme innan sängdags då det har en mycket lugnande effekt i kroppen och gör att man somnar lättare. Alternativt kan man inta mineraldroppar som innehåller 70+ mineraler och spårämnen. Inta mineraldroppar i jon form, ca 20 droppar två gånger per dag.

Kalcium. 90 Procent av kalcium finns skelettet. Kalcium behöver bland annat för att lugna nervsystemet. Män har mer kalciumbrist än kvinnor. Intag 1 kaps x 3. (kan med fördel inta i en kombination av magnesium och kalcium).

Saltvatten. Blanda ihop en liter vatten tillsammans med en tsk salt. Drick ca en dl per timme under dygnets vakna timmar i ca 2 – 3 dagar tills man inte behöver kasta vatten mer än 4 – 5 ggr per dag.

Binjurebarkextrakt är en hörnpelare i behandling av binjuretrötthet. Det finns både som extrakt utvunnet från kalv och som örtextrakt. I första rekommenderas Adrenal Cortex vid lindrigare former och som utvinns från binjurebarken från kalv. Vid allvarligare former rekommenderas rått extrakt från hel binjure. För vegetarianer finns örtextrakt med lakrisrot, astragahus, aschwagande, ginseng, maca, ingefära som alla stöder binjurarna. Man bör konsultera terapeut för att få hjälp med rätt dosering.

Förstoppning. Det är ganska vanligt med förstoppning vid binjureutmattning, då kan behöva hjälp med att få igång magen. Ibland räcker det med den ökade dosen av C – vitamin och magnesium då de båda har en laxerande effekt vid högre doser. Ett annat bra alternativ är att lägga hela linfrön i vatten över natten, de bildar då en slemliknande hinna vilket sätter fart på magen. Dricka 2 liter vatten per dygn leder också till en mjukare avföring.

Utrensning. Man kan behöva någon form av utrensning när binjurarna börjar återhämtas, då kommer levern att avgifta kroppen mer effektivt. Det innebär att mer gifter går ut via gallan till tarmen. Fibrer och utrensande örter förhindrar att dessa gifter skadar tarmen eller återabsorberas till blodet.

Framför allt handlar det om att förebygga ohälsa. Att leva ett sunt liv, med bra kost, sova minst 6 – 8 timmar per dygn, träna och röra på sig regelbundet, att ha ett arbete man trivs med, en trygg ekonomi och umgås med människor som får en mår bra och där man ger av tid och omtanke tillbaka.

Har du stressat dig sjuk? Berätta gärna din historia, då den kan vara till nytta för andra. I mån av tid kommer jag svara på dina frågor.

Simma lugnt…

Judith

Kategori:
Judith Molnar

Judith Molnar, LivsVision

Din coach för personlig utveckling. Samtalsterapeut, relationsexpert och föreläsare.

Här kan du läsa olika inlägg av mig angående hälsa, psykologi och relationer och även aktuella ämnen från ett  personligt utvecklande och andligt perspektiv.

Läsarkommentarer

Trackbacks

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *