Stresshantering
Stresshantering
Stress och Utmattningssyndrom
Stresshantering reder ut begrepp om vad stress är, vad händer i kroppen vid långvarig stress och hur kan man bryta tillståndet och få tillbaka sin kraft. Vanliga symptom på stress är; smärtor, huvudvärk, infektioner, förkylningar, magproblem, koncentrationssvårigheter, ständig trötthet, sömnsvårigheter, irritation, minskad toleransnivå, cynism m.m. Längst ned på sidan finns en stresstest som ger dig en fingervisning om hur stressad du är, testet tar ca 10 min att genomföra.
Människan har alltid varit utsatt för stress, men det är främst i modern tid som vi har börjat använda ordet stress, tidigare talade man om att man hade ont om tid eller mycket att göra. Stress är både ett negativ och positivt begrep, många upplever det som viktigt att man har mycket att göra. Har man en fullbokad almanacka så är man betydelsefull. Stressens främsta orsak är den livsstil vi har skapat.
Vad är stress?
Stress är en biologisk reaktion. Stress är en spännig som skapas av all fysisk och psykisk påfrestning. Det som orsakar stress kallas för stressorer, de kan vara av både positiv och negativ art. Positiv stress driver människor till förbättrade prestationer men när stressfaktorer driver en människa utanför individens toleransgräns blir de negativa. Problemet är att toleransgränsen är mycket individuell. Stress kan bl.a. ge problem med smärtor i kroppen, huvudvärk, magproblem, sömnproblem, koncentrationssvårigheter, problem med minnet, minskad toleransnivå, cynism, minskad personlig prestation. När stressen har fått pågå under för lång tid kan den leda till ångest och utmattning, tidigare kallade man det utbrändhet men idag benämns det som utmattningssyndrom.
Vilka är i riskzonen
Stress och utbrändhet blev mer uppmärksammat i Sverige på 90 – talet i samband med den ekonomiska kris som utlöstes. Vi fick en ökad arbetslöshet och kraven på dem som fortfarande hade arbete ökade radikalt. Vi började ta bort de naturliga pauserna, personalen blev mer stressad och mobbing ökade på arbetsplatserna, kanske som en reaktion för att få utlopp för frustration. Utmattningssyndrom är en kombination av individ, arbete och samhälle. Dålig organisation, ständiga förändringar, många chefsbyten, omorganisering, personalbrist och oro för arbetslöshet är stressutlösande. Har man dessutom en personlighet där man strävar efter perfektionism, ett gränslöst engagemang och dålig självbild så ökar risken för utmattning.
Binjuretrötthet
I kroppen känner Hypothalamus (mellanhjärnans nedersta del som rymmer ett antal hjärncentra) av och bestämmer om det behövs mer kortisol (CRH – Corticothropin Realising Hormone) för att få mer energi (värme). Hypothalamus skickar signaler till hypofysen (pituitary), som i sin tur skickar ACTH (Adrenal Cortico Thropin Hormone) till binjurarna för att de ska insöndra kortisol i systemet. När kroppen har levt med stress för länge så minskar binjurarnas förmåga att producera det livsnödvändiga hormonet kortisol. Vi blir orkeslösa, får mer infektioner, hjärt/kärl problem, ökad risk för diabetes m.m.
Behandling
För att tillfriskna från utmattningssyndrom så måste man arbeta med både kropp och själ. Äta näringsrik kost, äta extra kosttillskott för att binjurar ska kunna återhämta sig, ändra sin livsstil, arbeta med att stärka självkänslan för att se sitt värde och kunna sätta gränser mot omvärlden. Om man har utvecklat ett utmattningssyndrom kan det ta längre tid innan kroppen har fått tillbaka sin energi och att man orkar gå framåt i livet.
Första steget i behandlingen är att utvärdera hur utmattad klienten är genom att göra stresstest och kroppstester. Klienten får hjälp under behandling med att förstå varför problemet har uppstått och vägledning om hur man kan ändra sin livsstil, råd om kosttillskott för att hjälp kroppen till en snabbare återhämtning och sätta gränser mot omgivningen för att få tillbaka sin kraft. I behandlingen arbetar klient och terapeut stegvis och sätter upp mål som är stimulerande och nåbara. Behandlingen har stark fokus underliggande problematik för att förstå varför man har svårt att sätta gränser innan man arbetar med att förändra tankar och beteenden. En viktig del i behandlingen är att skapa egentid där klienten får lära sig att stressa ner och finna kraft och inspiration.
Läs också om Behandling vid stress och utmattningssyndrom och Stressens konsekvenser.