Från tystnad till frihet! Hur du kan frigöra dig från mörka hemligheter i din familj.

Hej!

Jag talade med en väninna häromdagen, och hon berättade en historia som fick mig att tappa hakan. Efter att hennes pappa hade dött framkom det i dödsbeviset att pappan hade ytterligare ett barn som min väninna och hennes syskon inte kände till.

Pappan hade haft en otrohetsaffär med en kvinna när min väninna var bara några år gammal. Mamman till barnet var inte kapabel att ta hand om sitt barn och min väninnas pappan som redan hade en familj, kunde inte heller ta hand om barnet. Barnet blev bortadopterat direkt efter födseln.

Det var först när min väninnas pappa hade avlidit som det uppdagades genom en slump. Min väninna blev chockad och tänkte på hur mycket det hade påverkat hennes uppväxt, utan att hon hade förstått varför.

Kylan mellan min väninnas föräldrar var kännbar när hon växte upp, och min väninna minns hur svårt det var att få pappans uppmärksamhet under hennes uppväxt. Det fanns alltid en frostighet mellan föräldrarna som min väninna aldrig förstod.

Som barn trodde hon alltid att det var fel på henne, och hon ansträngde sig för att inte ställa till med besvär och hon blev den duktiga flickan.

Nu förstod hon att hennes föräldrars känslokyla inte hade något att göra med henne och hon var besviken på sina föräldrar för att hon aldrig fick veta sanningen medan de fortfarande var i livet.

Den mörka hemligheten gjorde att föräldrarnas äktenskap blev till en plikt. De skilde sig så småningom, men min väninna hade svårt att få en nära relation till sin pappa under hans levnadstid.

Det påverkade min väninna längre fram i livet, där hon tog för mycket ansvar i relationer och träffade män som hade svårt för att ge kärlek. Ett mönster från barndomen där hon hela tiden hade fått kämpa för att bli sedd. Hon valde att arbeta med sitt förflutna för att aktivt bryta mönstret. 

De flesta familjer bär på mörka hemligheter, vissa hemligheter är mindre och andra är större. Hemligheterna förblir oftast dolda på grund av den skuld och skam det väcker. Rädslan för att sanningen ska komma fram gör att många döljer sina handlingar. Men inombords kan dessa hemligheter bli en stor börda.

En börda som gör att man har svårt att leva i nuet och njuta av de små glädjeämnena som finns runt omkring oss varje dag.

När jag växte upp hade jag en klasskamrat som växte upp bara med sin mamma. När jag frågade Anders var hans pappa var, svarade Anders att hans pappa arbetade på sjön och var inte hemma så mycket. När jag frågade min mamma varför jag aldrig fick se Anders pappa, så bortförklarades det alltid. 

När vi var yngre så lekte jag och Anders mycket men han blev ganska stökig längre fram i livet och retades, spelade tuff och skolkade ofta. Som vuxen förstår jag varför, men när jag var yngre tyckte jag att han mest var jobbig och undvek honom.

Varför är det så svårt att berätta hur det är? Om vuxna hade berättat för mig att Anders bodde själv med sin mamma och det finns olika former av familjer så hade jag förstått det, kanske hade jag månat extra om Anders.

Om Anders hade fått veta vad den egentliga anledningen är till att han inte fick träffa sin pappa och fick hjälp med att bearbeta de känslorna av kanske övergivenhet,att inte duga, och att inte känna sig älskad, så hade han hade kanske gjort andra val? 

När mörka hemligheter döljs gör det oss osäkra och vi förstår oftast att något är fel och inte stämmer. Men vi vågar inte tala om det med risk för att bli bestraffade för att vi vågar se det som andra försöker dölja. Jag undrar hur Anders har det idag?

Varför väljer man att göra handlingar som man sedan inte kan stå upp för? Oftast beror det på att det är en tillfällig kompensation för obearbetade känslor från sitt förflutna. Oavsett om man har ett behov av att bli sedd, är nedstämdhet, eller väljer att destruktiva handlingar för att slippa känna oro och ångest.

Dilemmat är att det oftast bara leder till en inre tomhetskänsla som är svår att kompensera förutom med en tillfällig flykt. Oavsett om man äter för mycket, dricker för mycket, tränar för mycket, blir en shopaholik, spelmissbrukare, sexmissbrukare, mytoman, lägger för mycket tid i sociala medier, eller ägnar sig åt andra destruktiva handlingar.

Hur mycket man än försöker kompensera så går tomheten inte att fylla på sikt, hålet växer sig allt större med åren. Man behöver ta itu med grunden till tomhetskänslan genom att möta det förflutna och släppa taget om känslorna som grävts sig djupt in i sinnet.

Det svåraste med mörka familjehemligheter är att de förstör för barn, oskyldiga barn som får lida för vuxnas destruktiva val. Barn har stora hjärtan och kan släppa saker om vuxna kan förklara på ett sätt så att barn förstår. Det är viktigt att barn får känna att det inte är deras fel att föräldrarna har olika former av problem.

Tystnadskulturen gör att barn offras och får svårigheter i sina liv, det skapar blockeringar som de kanske får bära med sig resten av livet om de inte får hjälp med att läka och släppa taget om det förflutna.

Känner du att din glädje är blockerad? Gör quizen ”Är du en kvinna som är aldrig riktigt nöjd med dig själv och har en högljudd och störande inre kritiker”?

Quizen tar bara tre minuter att göra och du för svar direkt på vad som är din primära blockering till att skapa glädje och harmoni i ditt liv.

Länk till quiz:

https://www.riddle.com/view/nmq2jGhH

Sanningen gör oss fria!

Judith

Judith Molnar

Judith Molnar, LivsVision

Din coach för personlig utveckling. Samtalsterapeut, relationsexpert och föreläsare.

Här kan du läsa olika inlägg av mig angående hälsa, psykologi och relationer och även aktuella ämnen från ett  personligt utvecklande och andligt perspektiv.

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *