# 15. Sorgreaktioner – när livet tar en ny riktning

Hej kära lyssnare!

Nu är det ett tag sedan jag publicerade en ny pod. Jag har dels haft lite semester i sommar och arbetat mycket resten av sommaren. Det här året är inte likt något annat år i historien. Isolering, dödsfall, kris i relationer och enormt många som har förlorat sitt arbete. Det skapar en mängd olika sorgreaktioner.  Nu mer än någonsin behöver vi förstå hur vi reagerar i kris och varför.  Så i det här avsnittet kommer jag beskriva sorgereaktioner och dess fyra faser och hur det tar sig i uttryck under de olika faserna.

Sorgereaktioner

1. Chockfasen
2. Reaktionsfasen
3. Bearbetningsfasen
4. Nyorienteringsfasen

Coping

Jag kommer beskriva hur coping (strategier i för att hantera sorgen) ser ut och vad det beror på t.ex. isolering, förnekande, undvikande, regression och identifikation.

Svåra samtal

Jag kommer gå igenom hur man möter en person som mår dåligt och hur man på bästa sätt hanterar svåra samtal. Många gånger är man rädd för att möta en människa i kris och här får du råd och tips hur du kan var till bästa hjälp.

Klientfall

Avslutningsvis kommer jag berätta om tre klientfall som jag har mött på min mottagning som är kopplat till sorgereaktioner:

1. När en relation tar slut.
2. När en nära anhörig dör.
3. Förlust av arbete

Lyssna här:

 

Hoppas den här poden ger dig ny kunskap och nya redskap i hur man hanterar en sorgereaktion.

Judith Molnar

Judith Molnar, LivsVision

Din coach för personlig utveckling. Samtalsterapeut, relationsexpert och föreläsare.

I den här podden talar jag om hälsa, psykologi och relationer och även aktuella ämnen från ett  personligt utvecklande och andligt perspektiv.

Efter att ha varit gästföreläsare på radio P4 Göteborg i 4 år och samtalat om olika ämnen inom psykologi, relationer och tar jag nu språnget till att skapa min egen POD radio.

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *