Alla hjärtans dag!

Alla hjärtans dag!

Idag firar vi Alla Hjärtans dag, Sankt Valentinus day, som är det ursprungliga namnet. Historien om Valentinus är många men enligt sägnen var han en präst i antikens Rom.  Han lär ha halshuggits den 14 februari 269 e.Kr., under kejsare Claudius II förföljelse av kristna. Han valde martyrdöden istället för att avsäga sig sin tro. Hans brott var att han skulle ha vigt kristna par. I senare böcker utvidgas historien, i bl.a. Jacobus de Voragines bok Leganda Aurera berättas hur Valentyne hjälpte sin fångvaktares dotter att få synen tillbaka, och som tack blev alla i fångvaktarens hem kristna. Kopplingen till romantik och kärlek har troligen uppstått genom en folklig föreställning om att fåglar i mitten av februari söker och finner sin partner. Den engelske poeten Geoffrey Chaucer skrev på 1300-talet ett poem om detta:

”For this was sent on Seynt Valentyne’s day
Whan every foul cometh ther to choose his mate”

Lyssna till ditt hjärta

Men vad har Alla hjärtans dag för betydelse i nutid? Handlar det bara om att par ska fira kärleken denna dag (och för de som är gifta, även bröllopsdagen). Ska denna tradition bara handla om restauranger som är fullbokade, blomsterbuketter och chokladaskar som har toppförsäljning, kärlekskort som skrivs och investering i dyrbara presenter. Allt för ofta blir många besvikna på Alla hjärtans dag, förväntningar är stora på vad som ska ske denna dag, vilket inte sker under resten av året, det är omöjligt att leva upp till. Handlar det inte om något mycket djupare än så? Hjärtats dag borde vara viktigt alla dagar, hela året om. Hjärtat som är det första organ som bildas vid konception, en förening av äggcell och sperma. Hjärtat som slår ca 100.00 ggr per dygn och pumpar runt ca 5 liter blod i kroppen per minut, vilket blir ca 200 miljoner blod under en livstid. Är det inte dags att vi lyssnar och uppskattar vårt hjärta lite bättre?

Traditionell kinesisk medicin (TCM)

I traditionell kinesisk medicin (TCM) heter hjärtat ”Shen Men” vilket betyder Själens port eller Själens boning. Enligt TCM är varje organ kopplat till en fysisk funktion, hormonsystem och till känslor. Från hjärtat går det betydelsefulla nervsystemet nervus vagus, som är en stark koppling mellan hjärta/hjärna och mag/tarmsystem och hjärna. Hjärtat är kopplat till känslan glädje, vilket vi alla vill känna varje dag. Vid obalans uppstår oro/upphetsning och överretning. Vikten av att du lyssnar på ditt hjärta kan därför aldrig betonas tillräckligt mycket. Vid brist på fokusering av inre behov riktas uppmärksamheten utåt. Man vill att andra personer ska tillfredsställa behov av kärlek och omtanke, vilket är en utopi. Ingen kan fylla dig med kärlek och du inte börjar ge det till dig själv först. Med andra ord är Alla hjärtans dag ett gyllene tillfälle för dig att lyssna på dina behov. När lyssnade du genuint på vad ditt hjärta vill förmedla senast? När satte du dig ned och lyssnade förutsättningslöst på vad din kropp och dina känslor senast?

Övning

En mycket enkel men kraftfull övning är att lägga höger hand över hjärtat, blunda och känna in hur beröringen av handen får dig att förenas med ditt hjärta och det börjar känns varm och gott. Efter en stund brukar man sucka djupt vilket innebär att man släpper spänningen i kroppen. Upprepa följande mening tyst för dig själv eller högt; ”Jag älskar mig själv” gång, på gång, på gång. Till en början kan övningen kännas genant, men sann kärlek handlar om omtanke, förståelse och att du lyssnar på dina behov. För att du ska kunna älska någon annan och tillåta någon annan älska dig, behöver du lära dig att älska dig själv först

Om du är extra modig kan du förstärka övningen med att ställa dig framför en spegel och titta in i dina ögon, samtidigt som du håller handen över ditt hjärta och upprepa orden ”Jag älskar mig själv”, gång på gång, på gång… När jag gör denna övning med mina klienter har de oftast mycket svårt att utföra den, för de ser sina brister mer än allt de är bra på. De kan börja gråta, skratta, bli nervösa eller till och med bli arga. Övningen är en genväg till det du behöver bäst men kanske fruktar som mest; KÄRLEK TILL DIG SJÄLV!

För många år sedan när jag genomgick en stor omvälvning i mitt liv, visste jag inte längre vem jag var eller vad jag ville göra med mitt liv. Då kunde jag stå framför spegeln ibland upp till 30 minuter och göra övningen dagligen. Efteråt var jag ofta helt slut och fick lägga mig och vila, men jag var besluten om att mina negativa tankar om mig själv inte skulle få vinna. Jag ville att den sunda, friska och glädjerika delen av mig skulle få överhand. Sakta men säkert började jag kunna fokusera på vad jag ville skapa i mitt liv och känna egenkärlek och inte fastna i destruktiva tankar eller handlingar.

Alla dagar är hjärtats dagar

Låt Alla hjärtans dag bli hjärtats dag alla dagar. Sedan kan du fira den varje dag med att ställa följande fråga till dig själv; Vad kan jag göra  idag för att göra mig själv glad? När du är glad, blir andra människor glada i ditt sällskap. Naturligtvis ska vi fortsätta fira Alla hjärtans dag, men inte för att visa varandra omtanke och kärlek bara en gång om året, utan för att visa omtanke alla dagar på året. Kärlek har inga gränser, det börjar med dig själv och sprids till nära och kära, och djur och natur. En främling som du ser på gatan du kan ge ett leende, du kan öppna en dörr för någon, eller bara säga Hej! till någon som du går förbi. Det behövs så lite för att sätta gång en positiv och glädjande spiral. Så vad kan du göra för dig själv på Alla hjärtans dag för att fylla dig själv med kärlek?

Ha en underbar dag med dig själv eller tillsammans med någon/några du tycker om!

Judith

Judith Molnar

Judith Molnar, LivsVision

Din coach för personlig utveckling. Samtalsterapeut, relationsexpert och föreläsare.

Här kan du läsa olika inlägg av mig angående hälsa, psykologi och relationer och även aktuella ämnen från ett  personligt utvecklande och andligt perspektiv.

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *