Hur ser din IKIGAI ut? Vad ger mening i ditt liv?

Hej!

Nu när året närmar sig sitt slut är det bra att reflektera och göra en sammanfattning av vad som har hänt under året och vart du är på väg.

För att förstå dig själv bättre kan du använda dig av Ikigai, som betyder balans mellan fyra områden: Passion, Mission, Vocation och Yrke.

Jag kommer förklara mer kortfattat vad Ikigai innebär;

– Det du älskar (Passion): Detta är något som du brinner för och älskar att göra. Det är aktiviteter och intressen som ger dig glädje och tillfredsställelse. Med andra ord; Vad ger dig glädje och känsla av uppfyllelse? Det är viktigt att identifiera och integrera dessa element i ditt liv. Vad får dig att gå upp på morgonen med glädje och lust?

– Det du är bra på (Mission/Uppdrag): Här handlar det om dina styrkor och kompetenser. Det är det du är skicklig på och där du kan använda dina färdigheter för att göra positiv skillnad. Vilka är dina styrkor och färdigheter? Vilka kompetenser och resurser besitter du som kan stödja dig i att nå dina mål eller hantera utmaningar?

– Det världen behöver (Vocation/Kallelse): Detta område handlar om att bidra till samhället eller till andra människor. Det är det behov eller den tjänst som du kan tillhandahålla för att göra världen bättre.

Hur ser du på ditt eget livs större syfte och mening? Vilka värden och övertygelser styr dina val och handlingar? Hur kan bidra du till andra eller till världen? Vilka behov ser du i världen som du känner dig kallade att adressera genom din egen utveckling och välmående?

– Det du får betalt för (Yrke): Detta representerar det ekonomiska aspekten. Det är det du kan få ersättning för och därigenom försörja dig själv. Här är det viktigt att det är något som du kan uppskatta, annars kommer det att tömma dig på energi och livet kan kännas tråkigt och meningslöst.

Arbetar du med saker som får dig att må bra? Känner du att du utvecklas i ditt yrke? Är det ett bra och öppet klimat på din arbetsplats? Hinner du att utföra dina arbetsuppgifter utan att känna dig för stressad? Eller är det dags att gå vidare och söka ett annat arbete? Känner du att du vill utveckla din kompetens och börja studera på heltid, deltid eller på din fritid?

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

När dessa fyra områden möts i mitten av ikigai-diagrammet, skapar de en överlappande zon som representerar det idealiska tillståndet av balans och harmoni i livet. Att försöka hitta och integrera dessa olika aspekter kan hjälpa dig att upptäcka ditt ikigai och sträva efter ett meningsfullt och balanserat liv.

I januari månad 2024 kommer jag att hålla i en workshop där du får möjlighet att utforska bl.a. dessa områden och se vad du vill utveckla och kanske även avsluta. Det blir en mötesplats för självreflektion, tillväxt och gemenskap.

Så håll utkik efter mer information om workshopen – en resa mot att upptäcka och forma ditt ikigai väntar!

Ha en ljusbringande Lucia och må ditt inre ljus leda dig mot en meningsfull framtid!

Judith

Judith Molnar

Judith Molnar, LivsVision

Din coach för personlig utveckling. Samtalsterapeut, relationsexpert och föreläsare.

Här kan du läsa olika inlägg av mig angående hälsa, psykologi och relationer och även aktuella ämnen från ett  personligt utvecklande och andligt perspektiv.

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *