Uppdatering Covid-19 och vaccin

Uppdatering Covid-19 och vaccin

Vi får höra väldigt ofta att alla måste ta Covid-19 vaccinet så att vi kan få återgå till det normala.  Men stämmer det? Jag önskar att alla gör sina val medvetet och att du tar reda på både för och emot och följer den väg som känns rätt för dig. Här kommer lite fakta som är viktiga i denna beslutsprocess:

Ingen kan tvinga dig att ta Covid-19 vaccinet, EU har nu beslutat att man INTE kan tvinga någon att ta vaccinet eller ge restriktioner till någon som inte vill ta vaccinet. Det är dessutom skrivet i vår grundlag att vi har rätt att bestämma över vår egen kropp.

Vaccinet är inget vanligt vaccin och ska egentligen inte kallas för vaccin.

Det s.k. vaccinet bygger på mRNA-teknik som aldrig tidigare har använts för virusvaccination och det är ett syntetiskt medel som påverkar ditt DNA, man vet inte konsekvenserna av hur det påverkar din kropp i framtiden.

Vaccinet är inte godkänt enligt standardförfarande (av motsvarande Läkemedelsverket i USA), det har fått dispens att användas för ett akut ändamål.

Ett vaccin tar normalt 5 – 10 år att ta fram och godkännas, detta har tagit mindre än 1 år. Studier på vaccinet var bara en månad lång innan det släpptes,  vilket innebär att alla är i princip med i en studie. Du kan inte anmäla vaccinföretaget om du får biverkningar.

Det finns inga långtidsstudier som visar på om, eller vilken påverkan detta vaccin har över tid.

Vaccinet är gjort för att du ska bli mindre sjuk. Om du blir sjuk är du inte immun mot Covid-19.

Vaccinet är tillverkat utifrån ett virus som fanns i Kina för över ett år sedan, det har muterat åtskilliga gånger sedan dess.

Viruset bygger på virusets spikprotein vilket ger en ”smal” immunitet och sannolikt inte tar mutationer särskilt bra. Därför kommer det förmodligen att behöver förnyas ofta, troligtvis varje år.

Har du redan haft Covid-19 är du immun och har ett naturligt skydd i form av en bred T-cellsimmunitet, som även skyddar mot mutationer i betydligt högre grad än vaccinet. Man testar inte T-cellsimmunitet i dagsläget på befolkningen.

Du kan fortfarande bli smittad och smitta andra efter att du har tagit vaccinet.

Vi måste fortfarande följa alla restriktion med att hålla avstånd, stanna hemma vid symtom etc. även efter vaccination.

Du kan endast vaccinera dig för din egen skull, inte för någon annans skull.

Du är inte osolidarisk om du väljer att tacka nej.

Viruset i sig är inte farligt, i så fall skulle alla bli mycket sjuka och dö. Viruset kan bli farligt om ditt immunförsvar är dåligt och du har underliggande sjukdomar. Så ta hand om dig själv och värna om din hälsa. Det är viktigare än någonsin att ta tillskott, t.ex. om du har låga nivåer av D-vitamin, vilket i princip alla har i Sverige på vinterhalvåret. Du kan läsa min blogg; ”Solsken på burk”, för att få mer kunskap i ämnet.

Enligt Läkemedelsverkets biverkningsrapport har man konstaterat 25 dödsfall och 172 allvarliga biverkningar, som är rapporterade som eventuella biverkningar till vaccinet den 1 februari 2021 i Sverige.

Ann-Cathrine Engwall, immunolog och cellbiolog har tidigare arbetat på Tysklands motsvarighet till Folkhälsomyndigheten och har arbetat med att ta fram vacciner. Hon finns på Facebook och delar frikostigt med sig av sina kloka synpunkter och kunskaper. Har du inte Facebook kan du titta på detta samtal mellan henne och läkaren Nils Littorin.

Vikten av att ta hand om vår hälsa är viktigare än någonsin. Nu visar flera studier att en stor majoritet av de som hamnar på intensivvårdsavdelningarna för vård av Covid-19, har en stor brist på D-vitamin.

Fråga alltid dig själv när du hör olika nyhetsrapporteringar; Vem vinner mest på det som sker?

Ta hand om dig själv och dina nära och kära. Kom ihåg, det viktigaste är att inte vara rädd utan välinformerad.  Ät bra mat, ta kosttillskott om du vet att du inte får i dig rätt föda, var ute mycket i friska luften, rör på dig regelbundet, sov ordentligt, umgås med människor du trivs med (på telefon, Facetime m.m.). Gör saker du tycker är roliga!

Allt gott till dig!

Judith

Kategori:
Judith Molnar

Judith Molnar, LivsVision

Din coach för personlig utveckling. Samtalsterapeut, relationsexpert och föreläsare.

Här kan du läsa olika inlägg av mig angående hälsa, psykologi och relationer och även aktuella ämnen från ett  personligt utvecklande och andligt perspektiv.

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *