Att övervinna Prokrastination: Strategier för när rädslan tar över

Att övervinna Prokrastination: Strategier när rädslan tar över

Hej!

Prokrastinering, att skjuta upp eller förhala saker som måste göras inom en viss tidsram, trots att det kan få negativa konsekvenser, är ett fenomen som många av oss är bekanta med. Men varför väljer så många människor att prokrastinera, trots att de är medvetna om de negativa konsekvenserna?

I framtida blogginlägg kommer jag att utforska flera olika hinder som kan leda till prokrastinering. I dagens inlägg är temat: Rädsla för att misslyckas.

Rädsla för att misslyckas

Många människor skjuter upp uppgifter på grund av rädslan för att de inte kommer att lyckas. Denna rädsla kan hindra dem från att ta de nödvändiga stegen för att uppnå sina mål. Ofta är rädslan för att misslyckas djupt rotad i barndomen och tidigare livserfarenheter.

Dessa faktorer kan ha skapat en inre programmering som påverkar hur vi ser på oss själva och våra förmågor. Här är några olika skäl till rädsla för misslyckande och hur uppväxtfaktorer kan spela en roll:

1. Föräldrarnas förväntningar

Om dina föräldrar hade höga förväntningar på dig under din uppväxt, där prestation ofta var kopplad till ”kärlek” och godkännande, kunde detta skapa en rädsla för att inte vara tillräckligt bra.

Det är vanligt att högpresterande föräldrar har höga förväntningar på sina barn, och det kan vara överväldigande. Det kan hindra barn att våga leva ut sina drömmar och mål som vuxen.

2. Perfektionistisk uppfostran

Uppfostran som betonar perfektionism kan leda till att du utvecklar en inre kritiker som ständigt letar efter fel och brister. Detta kan skapa en konstant rädsla för att göra fel och misslyckas.

3. Negativ feedback

Negativ feedback eller kritik under barndomen kan leda till en rädsla för att bli avvisad eller kritiserad igen. Det kan också minska ditt självförtroende och din självkänsla.

4. Brist på stöd och uppmuntran

Om din kreativitet eller dina försök att utforska nya intressen inte uppmuntrades under din barndom, kan detta skapa en rädsla för att inte vara kapabel att lyckas i framtiden.

5. Jämförelse med syskon eller andra

Jämförelser med syskon eller andra personer i närheten kan skapa en rädsla för att inte vara tillräckligt bra. Det är viktigt att komma ihåg att varje individ är unik och har sina egna styrkor.

6. Sociala normer och förväntningar

Uppväxt i en miljö med stränga sociala normer och förväntningar om vad som anses vara framgångsrikt kan skapa en rädsla för att bryta mot dessa normer och misslyckas.

Framtid

För att övervinna dessa rädslor och den inre programmering de kan ha skapat, kan terapeutiska tekniker och coaching vara användbara för att hjälpa dig att släppa taget om det förflutna och våga leva upp till dina dörmmar och mål.

Genom att utforska dina tidigare erfarenheter och hur de påverkar dina nuvarande attityder och beteenden kan du bygga upp din självkänsla och självförtroende.

Detta kommer gradvis minska din tendens att skjuta upp uppgifter och hjälpa dig att bättre hantera din rädsla för att misslyckas.

I nästa blogginlägg kommer vi att undersöka prokrastinering och perfektionism.

Om du är kvinna och vill förstå vad som hindrar dig till att skapa det liv du önskar och förtjänar kan du göra quizen: ”Är du en kvinna som aldrig är riktigt nöjd med dig själv och som har en högljudd och störande inre kritiker?”

Länken till quizet finner du här:

https://www.riddle.com/view/nmq2jGhH

Vi ses snart igen!

Judith

Judith Molnar

Judith Molnar, LivsVision

Din coach för personlig utveckling. Samtalsterapeut, relationsexpert och föreläsare.

Här kan du läsa olika inlägg av mig angående hälsa, psykologi och relationer och även aktuella ämnen från ett  personligt utvecklande och andligt perspektiv.

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *