Ljuset i mörkret

Hej!

Nu är goda råd dyra. Hur ska man förhålla sig till denna hysteri som Coronaviruset sprider över land och rike?

Häromdagen besökte jag en restaurang i Göteborg med en väninna, vanligtvis brukar restaurangen vara välbesökt. Men när vi var där, var vi de enda gästerna på hela kvällen. Restaurangägaren var mycket bekymrad över att människor inte vågar gå ut och vistas i offentliga miljöer längre. Hans restaurang är ett familjeföretag och hans sa att de klarar sig nog, men har oroade sig över andra restauranger, pubar, barer och olika affärer som låg i området kring Vasastan och som har dyra hyror på ca 50.000 –  100.000  kr per månad, plus anställda som måste vara på plats varje dag,  oavsett om det kommer några gäster/kunder eller inte. Han sa att om det fortsätter så här kommer många gå i konkurs inom en månad. Det kommer få avsedda konsekvenser i samhället, för allt hänger ihop. Det blir snabbt ett dominospel i ekonomin där brickorna kommer falla i rasande fart.

Behöver vi oroa oss för Coronaviruset? Ja, till viss del, men jag upplever det som sker som en masshysteri utan sans och balans. Det är som är man sitter i en ring och ska berätta en ganska trivial historia från en person till en annan som t.ex. att en höna har tappat en fjäder. Innan man har kommit fram till sista personen i ringen har den stackars hönan tappat alla sina fjädrar och är säkert både död och begraven innan sista person berättar slutklämmen i vandringshistorien.

Vi har nya virussorter som muterat varje år och som får olika namn. Man utvecklar nya vaccin årligen  för att de svaga inte ska bli för sjuka ifall de smittas. Men i år hann ett nytt virus att mutera och sprida sig innan man hann upptäcka det, det som nu har benämnt som Coronavirus. Därför hann man inte utveckla något vaccin mot Coronaviruset under 2019. Ingen vet hur farligt det är, ingen vet hur smittsamt det är, ingen vet hur lång inkubationstiden är, d.v.s. hur lång tid det tar innan man blir sjuk från själva smittotillfället. Men rädslan för viruset har blivit enormt.

Man jämför ofta Sverige med Italien som var det första europeiska landet som blev smittat med hemvändande italienare från Kina. I dags läget har det dött 3 405 personer i Italien vilket är en stor tragik och sorg för anhöriga. Sjukvården i Italien har blivit belastad då det krävs fler intensivvårdsplatser och respiratorer och mer personal. Men samtidigt visar statistiken att det till största del är äldre personer (> 70 år) och som har multipla sjukdomar (har fler olika sjukdomar t.ex. diabetes, högt blodtryck, hjärt/kärl sjukdomar, lungsjukdomar och cancer ). De har ett nedsatt immunförsvar och därmed ökad risk för dödlighet om de drabbas av en infektion.

I Italien bor det 60 miljoner människor, i Sverige ca 10 miljoner, det blir ca 17 % i jämförelse av invånarantal. Italien är ett mycket mindre land än Sverige och är betydligt mer tättbefolkat. De har inte samma utbyggda sjukvård och informationen om att Coronaviruset hade börjat infektera invånarna tog längre tid att nå befolkningen i Italien än i Sverige.  Nya bestämmelser kommer varje dag om vad som gäller. Förutsättningarna ändras dagligen, ena dagen har biografer, konserthallar, idrottsanläggningar mm. stängts. Nästa dag ska gymnasieelever och högskoleelever ha hemstudier och nästa dag ska man helst inte resa in och ut från storstäder, allt förändras dagligen.

Jag har arbetat som Leg. Sjuksköterska i över 35 år och har under alla dessa år sett hur äldre personer och svaga personer dör av en infektion varje vinter.  Det är inte ovanligt att det har börjat med en virus eller influensa som har utvecklats till en lunginflammation. Hur många det är som dör årligen vet man inte, för man har inte tidigare fört statistik. Men man vet att det är många och att det är den vanligaste orsaken till att äldre dör. En infektion som kroppens immunförsvar inte orkar bryta ned. Men det är inget som massmedia eller Folkhälsomyndigheten tidigare har haft  fokus på.

Allmänheten skräms i onödan anser jag. Ingen vill bli sjuk oavsett om det är en förkylning, influensa eller annan infektion. Men flertalet av befolkningen kommer att överleva och kunna leva ett normalt liv igen efter att infektionen har ebbat ut. Vi ska naturligtvis tvätta händer, hosta i armvecket, inte ta i hand, inte besöka gamla eller någon alls om vi är sjuka, vilket har gällt i alla tider. Men nu har det blivit en rädsla som man inte har sett sedan TBC och spanska sjukan. Många dog av de sjukdomarna oavsett ålder och andra sjukdomar, det gäller inte Coronaviruset.

Min fråga är; Finns det någon annan anledning till att man blåser upp effekten av Coronaviruset? Finns det en annan agenda som vi vanligt folk inte får veta? Varför talar vi inte lika mycket om självmord, där det är många unga människor som tar sitt liv, vilket är en stor tragedi! År 2018 dog 1 268 personer i självmord. Är inte det en epidemi? Varför talar vi inte mer om hur man förebygger psykisk ohälsa?

Varför talar vi inte mer om hur man kan stärka sitt immunförsvar? Varför talar vi inte om kostens betydelse då ca 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Varför talar vi inte om att undvika intag av socker, mjöl och mjölkprodukter som gör att virus, bakterier, svamp och parasiter utvecklas snabbare. Varför talar vi inte om betydelsen av att inta C- vitamin flera gånger per dag för att stärka immunförsvar, dricka sellerijuice, öka intag av frukt och grönsaker. Att ta en liten snaps dagligen (2 cl) vid virusinfektioner då det dödar virus och bakterier effektivt. Intag av D-vitamin, Zink och  Oreganoolja som effektivt tar död på virus, bakterier, svamp och parasiter. Varför talar vi inte om prebiotika, probiotika som stärker den positiva tarmfloran i tarmen. Varför ger vi inte goda råd hur man minimerar Coronavirusets effekt i kroppen genom att stärka vår hälsa?

Våga tänk självständigt, våga ifrågasätta varför Coronaviruset skulle vara värre än andra virus, speciellt när Folkhälsomyndigheten inte vet mer än vad de gör idag. Och när man vet att redan svårt sjuka och gamla människor drabbas mest, vilket sker vid alla nya virusepidemier. Var rädd om dig själv, din familj och nära och kära. Var ett ljus i mörkret, stärk dina hälsa och låt inte rädslan ta över. Det finns ett liv efter Coronaviruset, då är det bra att vi har ett samhälle som fungerar och en ekonomi som inte har havererat på grund av rädsla.

Judith

Judith Molnar

Judith Molnar, LivsVision

Din coach för personlig utveckling. Samtalsterapeut, relationsexpert och föreläsare.

Här kan du läsa olika inlägg av mig angående hälsa, psykologi och relationer och även aktuella ämnen från ett  personligt utvecklande och andligt perspektiv.

Läsarkommentarer

Kommentarer

 1. Ewa säger

  Exakt samma funderingar har jag.
  Varför känns det som det saknas en pusselbit..?
  Bra skrivet Judith
  Word
  Allt gott

  • Judith Molnar säger

   Hej Ewa! Tack för din fina kommentar. Det finns mycket som pågår i universum nu. Det handlar om att stanna kvar i ljuset inom sig och härda ut det som sker. Jag kommer inom kort starta en meditationsgrupp för att hjälpa till att höja energierna både inom oss och utanför. Den kommer att vara gratis, om du vill är du välkommen. Jag återkommer med mer information lite längre fram. Allt gott till dig! 🙂 Judith

 2. Pia kellander säger

  Tack har läst vet att vi måste höja vår frekvens är jätte gärna med på meditera Pia

  • Judith Molnar säger

   Hej Pia,
   Tack för ditt inlägg. Jag väntar på att få klartecken på en lokal. Just nu är det lite trögt med att få besked i Coronatider. Men just nu håller jag på att spela in en pod med en meditation för att höja våra energier. Håll dina ögon öppna som kommer den snart. Varma hälsningar Judith

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *